6 Tips voor het maken van je week planning
Waarschijnlijk heb je moeite met het maken van een weekplanning. Ik kan helemaal begrijpen dat dit heel lastig is. Ik wil je helpen bij het verbeteren van het maken van een weekplanning. Misschien zet je dan wel de stap om ook echt die weekplanning te gaan maken.
Wat zijn de voordelen van het hebben van een weekplanning?
- Het laat je nadenken over wat je de komende week wil bereiken. Wat zijn jouw doelen voor de komende week?
- Het kan je rust geven aan je hoofd. Op deze manier weet je precies wanneer je wat moet doen voor de hele week en hoef je daar de rest van de week niet meer bij stil te staan.
- Je krijgt een reëler beeld van wat je die week gedaan kan krijgen. Door een week planning te maken kun je zien of die taak überhaupt wel in je planning past.
- Je kan zien of de volgorde van je taken logisch is omdat je ze duidelijk op papier gezet hebt.
- Het maakt het gemakkelijker om ja of nee te zeggen tegen andere mensen die iets van je willen.
Tips voor het maken van jouw weekplanning
1. Maak de weekplanning voor een op jouw logisch moment.
Voor mijzelf is dit altijd op zondag avond. Ik vind het fijn om daarmee mijn week af te sluiten en fris en fruitig de nieuwe week te beginnen de volgende ochtend. Zo heb ik een goed overzicht van wat ik de komende week ga doen en kan ik maandag ochtend goed van start
2. Maak een overzicht van wat je de komende week wil bereiken
Denk hierbij aan je lange termijn doelen. Wat zijn je lange termijn doelen ook alweer en hoe kun je deze halen? Belangrijker nog welke kleine stap kan jij deze week in je planning verwerken zodat je dichter bij je lange termijn doelen komt
Wat moet er deze week per se gebeuren? Sommige dingen zullen nu eenmaal af moeten. Dat zijn misschien niet de leukste taken, maar dan zijn ze wel gedaan. Misschien kan je deze taken plannen op maandag. Zo hik je er niet de hele week tegenaan.
Met welke projecten ben je deze week bezig? Zet dat voor jezelf op een rijtje. Welke projecten kunnen er deze week wel wat extra aandacht gebruiken? Denk hierover na en plan hier ook tijd voor in, in je week planning.
Denk ook aan je wensen. Wat voor soort week zou je willen hebben? Wil je meters maken met je doelen? Wil je wat meer tijd voor jezelf? Denk na over wat je wilt voor jezelf en vooral wat past op dit moment bij je. Ga uit van je gevoel en als je even wat minder werkt, omdat je wat extra vrije tijd wil of leuke sociale activiteiten op de planning hebt is dat ook helemaal oké.
3. Bepaal voor iedere taak wanneer je deze gaat doen
Geef je taken prioriteiten. Is er iets wat echt af moet? Doe deze taak dan aan het begin van de week. Zo is de kans groot dat je deze afkrijgt. Doe wat minder belangrijke taken aan het einde van de week. Lukt het echt niet om ze af te maken dan kun je ze altijd nog doorschuiven naar de volgende week.
4. Schat voor elke taak in hoelang deze zal duren
In het begin zal dit misschien wat lastig zijn, maar ga het maar eens proberen. In de loop van de tijd zal je er beter in worden en merk je dat je hierdoor ook beter zal kunnen plannen.
5. Plan geen taken in onder de 30 minuten
Als je alle taken wil inplannen, ook taken van maar 5 minuten zal je planning niet lukken. Hierdoor zal je erg veel druk voelen. Je kan deze hele kleine taken bijvoorbeeld op een briefje schrijven en deze bij je planning erlangs houden. Wat je ook kan doen is dat briefje met kleine taken verdelen over kopjes. Als je meer kleine taken hebt bij een kopje. Kan je bijvoorbeeld wel inplannen dat je tijd maakt voor dat kopje, en dan op die manier je lijstje toch afwerken.
6. Zorg dat je tijd vrijhoudt voor uitlopende taken
Het kan zeker gebeuren dat je langer bezig bent met een taak dan dat je had verwacht. Dan is het wel heel fijn als je hier nog tijd voor vrij houdt. Plan bijvoorbeeld het laatste uur van je dag of laatste middag van je werk week in om deze uitlopende taken af te maken. Zo voorkom je stress en kun je gewoon rustig verder naar de volgende taak.